Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از بیرجند، قدمت ساخت کفش‌های محلی به پیش از سال ۱۳۰۰ هجری شمسی می‌رسد، زمانی که صنف کفش دوز‌ها با حدود ۳۰ مغازه در بازار گرجی دوز‌های بیرجند واقع در سه راه اسدی این شهر به تولید کفش مشغول بودند.

بازار کفاش‌ها در بیرجند معروف بود و انواع کفش زنانه و مردانه مانند چپت، ارسی، چوپانی و پوزار در آن ساخته می‌شد و در حجره‌ها خودنمایی می‌کرد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

مردم بیرجند در آن روزگاران با کفش‌هایی صفر تا صد ایرانی و محلی، قدم در کوچه‌ها و خیابان‌های شهر می‌گذاشتند و کارگاه‌های کوچک کفش سازی آقایان انگشتری، نقره ای، غلام حسین اردشیری و کربلایی محمد حسین هامونی برای خودشان برو و بیایی داشتند.

تنها دوزنده چپت بیرجندی در حسرت سال‌های خوش تولید

گسترش صنعت کفش و توسعه کارخانه‌ها و کارگاه‌های مرتبط با این صنعت، کار را به جایی رسانده که دیگر در روستا‌ها و بازار بیرجند رد پایی از چَپَت پیدا نمی‌شود.

 کاملی پیشکسوت بیرجندی تنها بازمانده از نسل کفش دوز‌های سنتی است که آن را از زمان‌های خیلی دور به یادگار داشته و اکنون نیز با خاطرات آن چرخ روزگار را به جلو هدایت می‌کند.

این دوزنده کفش‌های معروف به چپت به خبرنگار ما می‌گوید: از زمانی که کفش‌های صنعتی با مدل‌های جذاب و رنگ‌های مختلف وارد بازار شد، تولید چپت کم شد؛ با وجود کفش‌های اسپرت و چرم‌های زیبایی که در بازار موجود است دیگر کسی سراغ کفش قدیمی بیرجند را نمی‌گیرد.

 کاملی که این حرفه را از پدرش فرا گرفته حالا در مغازه کوچکی که یادگار پدرش است، به تنهایی مشغول به کار بوده و به گفته خودش، تنها چپت دوز در بیرجند است.

کاملی تصریح می‌کند: این هنر چند صد ساله روزگاری در میان روستاییان نیز رونق زیادی داشت؛ به گونه‌ای که در دست هر پیرمردی چرمی برای ساخت چَپَت یافت می‌شد؛ گاهی نیز مشاهده می‌شد که پیرمردان محاسن سپید روستایی بر سر این هنر با یکدیگر رقابت می کردند؛ از این رو رونقی برای کسب و کار آن‌ها به وجود می‌آمد و کفش مورد نیاز خود را نیز خودشان با دست‌های پر چین و چروکشان درست می‌کردند.

چپت‌های با دوام در آستانه فراموشی/ حمایت نمی‌شوم

مواد اولیه چپت از لاستیک ماشین‌های سنگین است که کفش‌های تولید شده از آن ۲ سال دوام دارد و در کمتر جایی کفشی با این استقامت، اما با قیمت پایین پیدا می‌شود.

 کاملی تنها دوزنده چپت از بی میلی مردم برای خرید کفش‌های محلی می‌گوید و اظهار می‌کند: چپت دوزان را هیچ کس حمایت نمی‌کند و چپت را تنها برخی روستاییان استان و مردم بعضی از روستا‌های استان سیستان و بلوچستان استفاده می‌کنند.

این دوزنده چپت تصریح می‌کند: شغل من درآمدی ندارد و اغلب مشتری هایم کشاورزان هستند که از چپت و دول جیری برای کار کشاورزی استفاده می‌کنند؛ از طرفی هم با وجود خشکسالی‌های زیاد و نبود آب برای کشاورزی این چپت‌ها را برای کار نیاز ندارند و عملا کار و شغل چپت دوزی که من به آن مشغول هستم درآمدش به صفر رسیده است.

او بیان می‌کند: چند سال پیش به دلیل فروش کم و استقبال نکردن مردم، چپت دوزی را کنار گذاشتم، اما میراث فرهنگی به سراغم آمد و من را به کارم بازگرداند.

این تولید کننده کفش‌های محلی که تنها خواسته اش از مسئولان حمایت است می‌گوید: باید به تولید کنندگان کفش‌های بیرجندی آموزش‌هایی برابر نیاز روز بازار داده شود تا بتوان این هنر را دوباره در جامعه زنده کرد.

چپت دوزی روزگاری بازوی توسعه و اشتغال بیرجندی‌ها بود

در سال‌های اخیر انواع کفش و گیوه در بازار بیرجند به فراوانی یافت می‌شد و بیشتر مردم بیرجند گیوه می‌بافتند و از طریق آن امرار معاش می‌کردند.

به گفته عباس زاده معاون صنایع دستی اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی خراسان جنوبی، چپت نیز از کفش‌های معمول آن دوره بوده و کارگاه‌های کفاشی براساس نوع دست ساخته‌ها به انواع چپت دوز، ارسی دوز، گرجی دوز و ساده دوز تقسیم می‌شدند.

بیشتر بخوانید

چرخش چرخ زندگی ۷ نفر با دستان بانویی کار آفرین پاپوش هایی از جنس شترمرغ احیای رشته قدیمی سفره آردی در خراسان جنوبی

او بیان می‌کند: این حرفه در بیشتر مناطق استان انجام می‌شده است و هم اکنون کارگاه‌هایی به صورت محدود در شهرستان‌ها برای استفاده کشاورزان و دامداران، چپت تولید می‌کنند.

عباس زاده ادامه می دهد: علاوه بر چرم لاستیک‌های مستعمل خودرو نیز در ساخت انواع پای پوش‌های ارزان قیمت که به عنوان چپت یا چپلیت شناخته می‌شوند به کار می‌روند.

معاون صنایع دستی اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی خراسان جنوبی تصریح می‌کند: چپت در دو نوع لاستیکی و چرمی وجود دارد و قسمت تحتانی هر دو نوع کفش از لاستیک است؛ قسمت رویه چپت از چرم است و افراد تهی دست و چوپانان از آن استفاده می‌کنند.

حرکت لاکپشتی احیای چپت بافی / تولید متناسب با ذائقه مشتری نیست

هنرصنعت چپت بافی در خراسان جنوبی احیاء شده و هرچند به کندی و کم شتاب در حال حرکت است، اما هنرمندان جوان تصمیم گرفته اند قسمت جلویی چپت را با تغییرات دکوراتیو و با تزئینات به بازار عرضه کنند.

عباس زاده معاون صنایع دستی اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی خراسان جنوبی می‌گوید: هنر تولید کفش‌های سنتی ما فراموش نشده بلکه هم اکنون کارگا‌ه های مستقلی با حضور جوان‌تر‌ها در گوشه و کنار استان راه اندازی شده اند.

او تصریح می‌کند: در برخی شهرستان‌ها چند کارگاه تولیدی کفش سنتی و چپت را با نشان‌های تجاری مختلف وارد بازار فروش می‌کنند.

عباس زاده ادامه می‌دهد: دربازار بیرجند و سطح شهر چپت دوزانی هستند که این کفش خاص را تولید می‌کنند و روستاییان به ویژه کشاورزان و چوپانان به دلیل استحکام بالای چپت از آن استفاده می‌کنند.

معاون صنایع دستی اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی خراسان جنوبی به ضرورت ارائه طرح‌های جدید در تولید کفش‌های سنتی اشاره و بیان می‌کند: به دلیل ایجاد تنوع در طرح و نقش و تغییر ذائقه‌ ها، مردم به سمت کفش هایی می روند که در آن ها تغییراتی ایجاد شده باشد.

او همچنین از حمایت‌های میراث فرهنگی برای احیای چپت دوزی خبر می‌دهد و می‌گوید: برای صنعتگران مجوز صادر می‌کنیم و آن‌ها از معافیت مالیاتی برخوردار می‌شوند و چنانچه مکان مناسبی برای کارگا‌ه های چپت و کفش‌های سنتی داشته باشیم در اختیارشان می‌گذاریم.

عباس زاده بیان می‌کند: چپت بافان می‌توانند از بیمه روستاییان و عشایر استفاده کنند و نمونه کار‌های خود را در نمایشگاه‌های مجازی ملی و بین المللی عرضه کنند.

پای چپت را با طرحی نو به خانه‌ها باز کنیم

در زمانی نه چندان دور، خراسان جنوبی به عنوان تولید کننده کفش‌های محلی زبانزد خاص و عام بوده و این هنر، روزنه‌های امید را در دل‌های ناامید صنعتگران باز کرده بود.

ﺗﻮﻟﻴﺪ ﻛﻔﺶ محلی ﺑﻴﺮﺟﻨﺪﻯ، ﺻﻨﻌﺘﻰ ﺍﺭﺯﺷﻤﻨﺪ ﻭ ﻓﺮﻫﻨﮕﻰ است که حمایت از تولیدکنندگان می‌تواند به اقتصاد خراسان جنوبی کمک کند و رونق اشتغال را دوباره به بازار کفاش‌ها برگرداند.

کفش‌هایی که در دنیای مد امروز گیر کرده و چنانچه با فناوری‌های روز همراه شوند و جوانان هم به تولید این کفش‌ها با طرح‌های امروزی روی آورند، کم کم پایشان به بازار هم باز می‌شود.

آرزویی که دور از دسترس نیست و آن را باید از ژاپنی‌ها و هندی‌ها یاد گرفت که چگونه کفش‌ها و پای پوش‌های چندین هزار ساله شان را در تلفیق با صنعت مدرن در بازار‌های جهانی جا انداخته و سلیقه و ذائقه مشتریان را با خود همراه کرده اند.

بازار کفاشان بیرجند همچنان چشم انتظار روز‌های پر رونق گذشته مانده و دارد خاک می‌خورد؛ آنطور که مسئولان میراث فرهنگی می‌گویند طرح مرمت این بازار به شهرداری ارائه شده تا با احیای دوباره آن بلکه صدای گوش نواز چپت دوزی دوباره در این بازار قدیمی بپیچد و جوان تر‌ها پا به عرصه تولید کفش‌های سنتی بگذارند.

گزارش از مائده تک خارانی

انتهای پیام/ ر

منبع: باشگاه خبرنگاران

کلیدواژه: صنایع دستی معاون صنایع دستی اداره کل میراث فرهنگی گردشگری و صنایع دستی خراسان جنوبی استفاده می کنند کفش های سنتی تولید کفش عباس زاده کفش ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.yjc.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «باشگاه خبرنگاران» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۳۴۲۹۳۱۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

یخساز صنعتی و یخساز قالبی: افزایش بهره وری در صنایع مختلف

در صنایع مختلف، استفاده از یخسازهای صنعتی امری حیاتی و ضروری است و با توجه به نوع کاربری و نیازهای مختلف، انواع متنوعی دارند که هر کدام قابلیت های خاصی را برای کاربران خود فراهم می کنند،

یخساز صنعتی و یخسازهای قالبی ابزارهایی هستند که در صنایع مختلف برای تولید یخ استفاده می شوند و با توجه به اهمیت استفاده از یخ های تولید شده توسط یخساز صنعتی و قالبی در صنایع مختلف، توصیه می شود که کسب و کارها و واحدهای تولیدی مختلف از این دستگاه استفاده کنند تا بهره وری و کیفیت تولید خود را بهبود بخشند.

در صنعت مدرن، استفاده از یخساز صنعتی برای تولید یخ به منظور خنک کردن و نگهداری مواد غذایی، دارویی، و دیگر محصولات اهمیت زیادی دارد. یخسازهای صنعتی به صورت متنوعی طراحی شده اند تا نیازهای مختلف صنایع را برآورده سازند.

انواع یخساز صنعتی

یخسازهای صنعتی با انواع مختلف خود می توانند نقش مهمی در صنایع مختلف ایفا کنند و به بهبود کیفیت محصولات و خدمات کمک شایانی نمایند. ما در اینجا با کمک مشاوران گروه صنعتی دپوت تانک به شما کمک خواهیم کرد تا با انواع یخسازهای صنعتی آشنا شوید و بتوانید بهترین انتخاب را برای نیازهای خود انجام دهید.

در صنایع مختلف، استفاده از یخسازهای صنعتی امری حیاتی و ضروری است و با توجه به نوع کاربری و نیازهای مختلف، انواع متنوعی دارند که هر کدام قابلیت های خاصی را برای کاربران خود فراهم می کنند، همچنین یخساز صنعتی برای استفاده در صنایع غذایی، پزشکی، شیمیایی و دیگر صنایع نیز تولید می شوند. این دستگاه ها با توجه به نیازهای خاص هر صنعت، قابلیت های منحصر به فردی را ارائه می دهند و به بهبود کیفیت محصولات و خدمات کمک می کنند.

با توجه به اهمیت و تنوع انواع یخساز صنعتی، انتخاب مناسب این دستگاه ها بسیار حیاتی است. برای انتخاب بهترین یخساز صنعتی برای نیازهای خود، باید به عوامل مهمی مانند ظرفیت تولید، کیفیت یخ تولیدی، هزینه های نگهداری و سایر ویژگی های فنی توجه کنید.

یخساز قالبی

یخساز قالبی یکی از محبوب ترین انواع یخسازهای صنعتی است که برای تولید قالب های بزرگ یخ استفاده می شود. یخساز قالبی دارای یک قالب بزرگ هستند که پر از آب می شود و سپس تحت تأثیر یک سیستم خنک کننده قرار می گیرد تا یخ تولید شود. یخ تولید شده به صورت بلوک های بزرگ برای استفاده در صنایع مختلف مانند حمل و نقل، ذخیره سازی، و حتی تولید برف مصنوعی استفاده می شود.

قالب یخ تولید شده توسط دستگاه یخساز قالبی به دلیل حجم بزرگ و دمای بسیار پایین، برای مصارف مختلف مورد استفاده قرار می گیرند. در صنایع حمل و نقل مواد غذایی، یخ های تولید شده با این دستگاه برای حفظ محصولات غذایی، حمل مواد شیمیایی حساس به دما و یا خنک کردن محفظه های حمل و نقل استفاده می شوند.

یخساز حبه ای

یخساز حبه ای یا یخساز رستورانی دستگاهی است که بیشتر برای تهیه یخ حبه ای کوچک استفاده می شوند. این نوع یخساز همانطور که از نامش پیدا است معمولاً در رستوران ها، کافه ها، و فروشگاه های مواد غذایی استفاده می شوند تا بتوانند نوشیدنی ها را در زمان سرو خنک نگه دارند. یخ حبه ای تولید شده توسط این دستگاه عموماً به صورت خرد شده و یا در قالب های مختلف برای استفاده در نوشیدنی ها استفاده می شود.

یخساز حبه ای یکی از تجهیزات مهم در صنعت رستوران ها و فروشگاه های مواد غذایی است که برای تهیه یخ حبه ای کوچک استفاده می شود. این دستگاه قابلیت تولید یخ به صورت حبه ای در ابعاد مختلف را دارد که برای خنک نگه داشتن نوشیدنی ها بسیار کارآمد و مفید است.

استفاده از یخ حبه ای تولید شده توسط یخساز حبه ای، به دلیل سرعت بالا و بهداشتی بودن یخ، مورد توجه بسیاری از صاحبان کسب و کارهای مواد غذایی قرار گرفته است. این نوع یخساز همچنین به عنوان یک ابزار ضروری برای تهیه نوشیدنی های خنک و خوشمزه در فصل تابستان برای کافی شاپ و آب میوه فروشی ها شناخته شده است.

یخساز پولکی

یخساز پولکی نوع دیگری از خانواده بزرگ یخساز صنعتی است که برای تولید یخ خورد شده و ریز استفاده می شود. یخ پولکی تولید شده توسط این دستگاه ها برای کاهش دما مواد غذایی و یا هر ماده ای که نیاز به خنک شدن داشته باشد مانند بتن در مناطق گرم سیر استفاده می شود.

یخ پولکی تولید شده توسط یخساز پولکی دارای اندازه کوچک و شکل نا منظمی نسبت به یخ قالبی و یا یخ حبه دارد. این ویژگی باعث می شود که یخ پولکی برای خنک کردن مواد بهتر و سریعتر عمل کند.

از جمله کاربردهای یخساز پولکی می توان به استفاده در صنایع مواد غذایی، بسته بندی، حمل و نقل مواد حساس به دما و حتی ساخت و ساز اشاره کرد. این نوع یخ به دلیل ویژگی های خاص خود، بهترین گزینه برای کاربردهایی است که نیاز به یخ خورد شده با سرعت بالا دارند است.

مزایایی اسفتاده از یخساز قالبی در صنایع مختلف

یکی از مهمترین مزایای استفاده از یخساز قالبی، کارایی بالا و صرفه جویی در زمان و هزینه است. با استفاده از این ابزار، امکان تولید محصولات با کیفیت بالا و در زمان کوتاه فراهم می شود. همچنین، هزینه های تولید نیز کاهش می یابد و این امر باعث افزایش سودآوری شرکت ها می شود.

با توجه به مزایای بیشماری که استفاده از یخساز قالبی در صنایع مختلف دارد، می توان گفت که این ابزار یکی از اساسی ترین و مهمترین ابزارهای تولیدی است که هر شرکت و یا کارخانه تولیدی که نیاز به درجه حرارت کم و یا سیستم های سرمایشی برای خط تولید خود دارد باید در اختیار داشته باشد. این ابزار باعث بهبود عملکرد و کیفیت تولید می شود.

افرایش بهروری با یخساز صنعتی

استفاده از یخساز صنعتی در برخی از صنایع مانند صنایع غذایی، دارویی، شیمیایی و حتی صنایع الکترونیکی بسیار حائز اهمیت است.این تجهیزات به وسیله تولید یخ و نگهداری محصولات در دماهای پایین، از فساد و خرابی آنها جلوگیری می کنند و باعث افزایش بهروری و کاهش ضایعات می شوند. از این رو، توجه به استفاده از یخساز صنعتی در هر صنعتی بسیار حائز اهمیت است.

از مزایای استفاده از یخساز صنعتی می توان به کاهش هزینه ها، افزایش عمر محصولات، بهبود کیفیت و افزایش بهروری اشاره کرد. استفاده از یخ های تولید شده با دستگاه یخساز صنعتی باعث می شوند که هر شرکتی بتوانند محصولات خود را بهتر نگهداری کرده و بازارپسندی و رضایت مشتریان را افزایش دهند.

تولید یخساز صنعتی

تولید یخساز صنعتی یک فرآیند پیچیده است که برای تولید مقدار بزرگی از یخ به صورت صنعتی استفاده می شود. این دستگاه ها عموماً در صنایع بزرگ مانند صنایع غذایی، صنایع شیمیایی، صنایع فرآوری مواد غذایی، فروشگاه ها و سردخانه ها مورد استفاده قرار می گیرند.

تولید یخساز صنعتی معمولاً نیازمند تجهیزات پیچیده ای مانند کمپرسور ها، سیستم های خنک کننده، مخازن ذخیره سازی و سیستم های کنترل است. همچنین، مهم است که به عواملی مانند بهره وری انرژی، کیفیت آب و رعایت استانداردهای بهداشتی در فرآیند تولید توجه شود.

کارشناس فروش: 02144374305 - 09127051674

منبع سایت دپوت تانک : www.depot-tank.com

کد خبر 751044

دیگر خبرها

  • جریمه میلیاردی یک واحد صنعتی متخلف در بروجرد
  • یخساز صنعتی و یخساز قالبی: افزایش بهره وری در صنایع مختلف
  • لکه‌های صنعتی غرب البرز به شهرک صنعتی تبدیل شود
  • اجرای هفت پروژه باغات مدرن در آذربایجان شرقی
  • تولید کنندگان مبلمان فضای باز
  • جاسوسان صنعتی - عبدالقدیرخان
  • شیرین مثل «شکرستان»/ پویانمایی که ۱۸ ساله شد
  • سفال کلپورگان هنری زیبا از بانوان سیستان وبلوچستان
  • رشد تولید ماشین آلات صنعتی در دولت سیزدهم+ فیلم
  • چیلیندری مدرن میراثی از دیتونا : بهترین مثال برای وقتی که درست می سازی و 50 سال بعد هم جوابه! (+تصاویر)